Just nu färdigställs en ravinbro över den del av E10 runt Kiruna som påbörjats och ska stå klar i oktober. Hela sträckan ska vara klar 2020. Foto: Stefan Pounu, Trafikverket

Trafikverket: E10 runt Kiruna ska vara klar 2020

Uppdaterad
Publicerad

I slutet av 2020 ska nya E10 förbi Kiruna centrum. Det står nu klart.
– Det är viktigt för samhällsomvandlingen, säger Helena Eriksson, Trafikverket.

Det är Trafikverkets vägplan som nu vunnit laga kraft i den del, etapp 2, som sträcker sig från Kurravaara förbi nya centrum och ansluter vid befintliga E10 vid Tuolluvaara.

– Det är viktigt för både projektet och samhällsomvandlingen att vi nu kan gå vidare och färdigställa hela den nya E10, säger Helena Eriksson, regional direktör på Trafikverket.

Rivningar i sommar

Under sommaren kommer arbetet påbörjas, bland annat genom rivning av ett antal befintliga fastigheter längs sträckan.

Enligt Trafikverket är det LKAB som, enligt minerallagen, ska betala för den påverkan och de kostnader som uppstår till följd av gruvbrytningen.

Första etappen, mellan Karhuniemi och Kurravaaravägen som är fem kilometer lång, påbörjades 2017 och ska stå klar i oktober i år. Hela E10 beräknas stå vara klar 2020.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Stadsomvandlingen i Kiruna

Mer i ämnet