Trafikverket köpte mark i området där dödsolyckan skedde

Uppdaterad
Publicerad

Förra sommaren köpte Trafikverket in mark från markägare i området kring rälsen där dödsolyckan skedde på den obevakade järnvägsövergången vid Granberget mellan Gransjö och Sandträsk i Boden. ”Men köpet och planerna på att röja skog längs spåret har inte att göra med sikten och risk för olyckor”, säger Bengt Olsson, presschef Trafikverket

– Det har inte med själva sikten i plankorsningen att göra.  Vi har besvärligare ställen där det inträffar fler olyckor. Tyvärr är det inte är på de oskyddade plankorsningarna som det stora problemet är utan snarare där det finns bommar.

– Där folk smiter under eller genar över spåren och går vid sidan om de här bommarna. Där har vi fler incidenter än vid de oskyddade korsningarna

Istället gjordes köpet av mark vid tågrälsen för att kunna röja skog och minska risken för att träd ska falla över spåret och sätta stopp för trafiken.

– Detta är en del av Malmbanan och Malmbanan är en pulsåder i Sverige, säger Bengt Olsson, Trafikverket.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.