Det här är en av de aktiviteter som kan göras i en trampolinpark. Foto: TT/Arkivbild

Trampolinpark ett nöje med risker

Uppdaterad
Publicerad

Trenden med trampolinparker sprider sig och i höstas byggdes en stor trampolinpark i Luleå. Det är ett populärt men inte helt riskfritt nöje.

– Det är människor i alla åldrar, från barn till vuxna,  som kommer hit så säkerhetstänket är viktigt, säger Tony Ström, delägare i en trampolinpark i Luleå.

Nyligen inträffade en olycka vid en trampolinpark i Örebro där en extremsportare gjorde en framåtvolt som slutade med att han bröt en kota i nacken men klarade sig från förlamning.

En händelse som ska granskas av Konsumentverket  som har tillsynsansvar av lekland av olika slag.

LÄS MER: Trampolinparker oroar – nu tas nytt regelverk fram

– Olyckor kan hända vid de flesta aktiviteter oavsett om man är i en trampolinpark eller åker skidor eller spelar fotboll. Vi försöker minimera olycksrisken genom att ha personal som säger vad man får göra och inte göra och ser till att reglerna följs, säger Tony Ström.

Hoppa lagomt länge

En av reglerna är att  inte vara aktiv i trampolinparken för länge.

– Vi följer samma regler som i USA och rekommenderar att man inte hoppar mer än två och en halv timme för musklerna orkar inte och det blir lättare att man gör illa sig, säger Tony Ström.

Vilka skador har inträffat i  trampolinparken i Luleå?

– Vi öppnade i höstas och det har inträffat stukningsskador. Tyvärr finns det risker med alla aktiviteter så fort man lämnar soffan, säger Tony Ström.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.