Träning är vägen för flyktingkillar

Uppdaterad
Publicerad

Tidigare i år fick han Norrbottens Idrottsförbunds ungdomsledarstipendium bland annat för att han hjälper in flyktingar i föreningslivet.

Det var hertsöbon och idrottsentusiasten Gustav Uusihannu som kväll efter kväll såg flyktingkillar som samlades kring fotbollsplanen på Hertsön då hans eget lag tränade.

Uusihannu som kände en del av dom tack vare sitt jobb på fritidsgården fick frågor om hur dom skulle göra för att kunna spela på planen eller i ett lag.

Han konstaterade att mer kunde göras för att nå ut med fotbollen till fler och kom på idén att försöka hjälpa dom ensamkommande flyktingkillar in i idrottens gemenskap.

-Det finns ett jättestort fotbollsintresse bland ensamkommande flyktingbarn och invandrare i övrigt, men inte alltid en kunskap om hur man tar sig in i föreningslivet och vanliga lag, säger Gustav Uusihannu.

Med sin egen förening, IFK Luleå, i ryggen, ansökte dom om pengar hos Svenska Fotbollsförbundet för att dra igång projektet, ”Träning är vägen, förening är målet”.

Sedan tidigare hade klubben både barn-, ungdoms- och seniorverksamhet och även en del invandrarkillar i lagen, men nu skulle även fotbollsintresset för dom ensamkommande flyktingkillarna tas tillvara på och projektet fick 500 000 kronor i bidrag.

Sämre levnadsvillkor

I en välfärdsredovisning för Luleå Kommun som genomfördes för några år sedan konstaterades att boende på Hertsön och Örnäset har sämre levnadsvanor och levnadsvillkor än invånare i andra stadsdelar. Det konstaterades också att många utlandsfödda bor i området och att ungdomsarbetslösheten är hög.

Genom projektet vill dom hitta en ingång i idrottsfamiljen för såväl ensamkommande flyktingbarn som för dom utlandsfödda i området, men som alltså inte hittat till den traditionella idrottsrörelsen.

Interkulturellt ledarskap

Gustav Uusihannu var självskriven som projektledare med sin tidigare ledareerfarenhet från föreningslivet och dessutom en 5-årig utbildning med inriktning mot interkulturellt ledarskap i bagaget.

-Jag har ruggit kul ute på planen! Jag ser fram emot dom här passen, det är två gånger per vecka och det är riktigt skoj! Dom tillhör veckans höjdpunkter. En av mina favoriter det här, säger Gustav Uusihannu.

Målet har bland annat varit att ha minst 16 deltagare i snitt per

träning, enligt Uusihannu är det ofta fler, samt att minst 20 barn- och ungdomar skall ta steget in i ordinarie föreningsverksamhet. Redan nu tränar omkring 10 i lag runt om i Luleå.

-Sedan får dom fortfarande fortsätta träna med oss, fast dom börjat spela fotboll och dom frågar om hjälp och sådär och det får dom jättegärna göra, säger Gustav Uusihannu.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.