Miles kom ut som pojke – valdes till årets lucia

Uppdaterad
Publicerad

För två år sedan kom Miles ut som pojke. Han hade ingen tanke på att han i år skulle gå längst fram i ett luciatåg i Luleå domkyrka.

Alicia föddes som flicka men för två år sedan kom hon ut som pojken Miles, vilket togs väl emot av skolkamrater och vänner.

Och när årets luciaarrangemang kom på tal vid Montessoriskolan i Luleå så gick läraren runt i årskurs nio och frågade vilka som ville kandidera till Lucia. Först hade Miles ingen tanke på att ställa upp. Men sen frågade läraren honom personligen och då sa han ja till att kandidera.

”Handlar om allas lika värde”

Och därefter röstade majoriteten av eleverna på just Miles som året lucia.

– Jag blev jättechockad. Men först såg jag och mina vänner det bara som en humoristisk grej men sen när vi pratat en del om det så insåg vi att det här handlar om en mycket större sak som allas lika värde, säger Miles Buachan.

”Inger hopp”

Miles mamma blev överlycklig både över nomineringen och att Miles sen blev framröstad till Lucia.

– Jag tänkte wow! Hurra! Äntligen! Det inger liksom hopp om framtiden, säger Miles mamma Jonna Buachan som tillägger att hon alltid pratat mycket med sina barn om att man har rätt att få vara den man vill och att människor ska behandlas lika.

Beredda på negativa reaktioner

Både Miles och hans mamma har förberett sig på att det kan komma negativa reaktioner när han väl skrider fram i luciaskruden.

– Vi har pratat ganska mycket om det och jag är inte särskilt nervös för att bemöta de som inte tycker att det ska vara så utan jag tänker väl mest argumentera för att jag också ska få ställa upp i alla skolfrågor och nomineringar som finns även fast jag är jag och inte någon annan, säger Miles Buachan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer