Sam Larsson Foto: SVT.

Transsexuella Sam spelar både pojk- och damhockey

Uppdaterad
Publicerad

Transsexuella Sam är ett av Norrbottens framtida hockeylöften. Den 16-åriga målvakten från Piteå tränar idag i både ett pojklag och ett damlag.

Sam föddes som flickan Emma men kände sig redan i tidig ålder som en kille. Men först i tonåren förstod han att han var transsexuell, och efter den insikten var ett namnbyte en självklarhet.

– Jag har alltid gillat hockey. Jag har gjort de mer killiga grejerna som jaga och fiska. Det är bara något år sen som jag började googla och söka rätt på mer information och förstå att det går att göra något åt det, säger Sam Larsson.

Ett namn som känns tryggt

Hur kom du fram till att du vill heta Sam?

– Jag ville hitta ett namn jag kände mig trygg med som kändes som jag, så jag bläddrade igenom några listor och tyckte att Sam lät bra och så pratade jag med kompisar, säger Sam Larsson.

Men han spelar inte bara hockey i ett pojklag. I våras slog en dröm igenom då han även värvades som extramålvakt i Skellefteå AIK:s damlag.

– Drömmen är att vara med och ta upp Skellefteå till SDHL och där vinna SM-guld. Jag hoppas också att det blir jämlika förhållanden mellan dam- och herrhockey, säger Sam Larsson.

Väntar med testosteron och kroppskorrigering

I framtiden vill Sam börja ta testosteron och genomgå en kroppskorrigering. Men eftersom han fortfarande är så ung och samtidigt nu satsar hårt på damhockeyn så kan han inte börja med hormonbehandling, då den klassas som doping.

Men den dagen en kroppskorrigering blir aktuell så finns en reservplan för hockeykarriären.

– Jag har alltid tyckt om att döma hockey och vara domare. Så då blir det förmodligen inte att jag lägger skridskorna på hyllan, utan jag mer sadlar om och gör något annat med den, säger Sam Larsson.

Du har en plan även för det, är kärleken till hockeyn så stor?

– Ja, den betyder verkligen allt. Hela mitt liv kretsar kring hockeyn just nu och det vill jag att den ska fortsätta göra, säger Sam Larsson.

Vad är det som är så speciellt med hockey?

– Jag har alltid haft en kärlek till det och man blir som i sin egen lilla bubbla, en egen värld när man kommer till träningarna, säger Sam Larsson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.