– Det är ett stort och fantastiskt roligt steg för oss som förbund, säger Anneli Salminen, som är ordförande i Transammans .

Transpersoner startar lokalgrupp i Kiruna

Publicerad

Lagom till Kiruna Pride startar Transammans en lokalavdelning i Kiruna med omnejd.

– Det är ett stort och fantastiskt roligt steg för oss som förbund, säger Anneli Salminen, som är ordförande i Transammans och en av initiativtagarna till Transammans.

Lokalavdelningen Transammans Kiruna kommer att börja med samtalsträffar för transpersoner och har startat både ett instagramkonto och en facebookgrupp för att kunna hålla kontakten. 

”Ingen ska vara rädd”

– Stigmat kring trans håller på att luckras upp, allt fler känner att dom är tillåtna att ifrågasätta sin könsidentitet. Det finns en föreställning om att Kiruna är ett väldigt normativt och macho samhälle, men mer pågår under ytan. Samtidigt som många är rädda för att sticka ut i ett litet samhälle älskas individer som vågar gå mot strömmen. Men processen fram till att våga kan vara ganska ensam, smärtsam och farlig. Vi vill skapa rum där ingen känner sig rädd för att bli dömd. Det är viktigt att det finns plats både för tvivel och rädsla men också kärlek och ambitioner.  säger Love, som är en av deltagarna i gruppen. 

Hoppas på kontakt

Innan verksamheten drar igång ska gruppen gå i Kirunas Prideparad på torsdag, för att manifestera vikten av att få synas och finnas tillsammans, utifrån den man är. 

– Vi hoppas att många vill gå med oss, och vågar ta kontakt! Vi är många fler än vi tror, säger Love.  

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Ny lokalavdelning för transpersoner i Kiruna

Mer i ämnet