Foto: SVT/Arkiv

Transportstödet till företag i norr ifrågasatt

Uppdaterad
Publicerad

Staten har i 50 år satsat flera hundra miljoner kronor om året på transportbidrag till företag i de fyra nordligaste länen. Det är dock oklart i vilken utsträckning som pengarna bidrar till den regionala utvecklingen och hur det påverkar klimatet, visar Riksrevisionens i en granskning av stödet.

-Mycket tyder på att bidraget endast har haft begränsad påverkan på såväl förädlingsgrad som utveckling av näringslivet i regionerna, säger Linda Sahlén Östman, projektledare för granskningen i ett pressmeddelande.

Oklara effekter

Transportbidraget infördes 1971 för att kompensera för kostnadsnackdelar som drabbar företag i de fyra nordligaste länen. Utbetalningarna har under lång tid uppgått till cirka 350- 450 miljoner kronor om året.

Riksrevisionen menar att det inte går att avgöra om bidragen motsvarar företagens ökade transportkostnader på grund av geografiskt läge.

Och utifrån det klimatmål som riksdagen har beslutat om och OECD:s rekommendationer borde bidragets påverkan på klimatet ha bedömts. Detta har aldrig gjorts.

-Det har under årens lopp kommit ett antal signaler om att transportbidraget är ineffektivt utformat och i värsta fall kontraproduktivt när det gäller klimatpolitiken. Regeringen borde ha skaffat sig bättre underlag, säger riksrevisorn Helena Lindberg.

Översyn krävs

Riksrevisionen rekommenderar regeringen att genomföra en grundlig översyn av transportbidragets utformning. Tillväxtverket rekommenderas att samla in information för att kunna bedöma bidragets klimatpåverkande effekter.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer