Trasiga stängsel runt järnvägen – dödsfälla för renarna

Uppdaterad
Publicerad

På två månader har man hittat 170 tågdödade renar längs sträckan Kiruna-Riksgränsen. Gabna sameby kräver nu att de trasiga stängslen lagas.

Trafikverket utreder just nu hur de ska göra med stängslen.

– Det utreds vilken metod och hur man ska göra med stängslet. Man kanske måste flytta det på vissa ställen och bygga om det på andra ställen, även om det är nybyggt så kanske det inte har hamnat på rätt ställen, säger Anders Moritz, tf enhetschef vid Trafikverket till Sameradion och SVT Sápmi.

2016 dödades sammanlagt 700 renar i hela Sverige, siffrorna för antalet tågdödade renar 2017 är ännu inte klara. Bara norr om Kiruna har 170 renar dödats av tåg under årets två sista månader. 

– En lösning vore en ekodukt, som i Mertainen. När man flyttar över den känns det som att vår näring är en del av storsamhället. Som det är här känns det som att vi är långt utanför samhället, säger Lars Ánte Kuhmunen, ordförande Gabna sameby.

Följ med Gabna samebys ordförande Lars Ante Kuhmunen längs järnvägen i klippet ovan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Sameradion och SVT Sápmi

Mer i ämnet