Piteå kommun har fått in coronasmitta på tre särskilda boende för äldre. Genrebild. Foto: TT

Tre äldreboenden i Piteå drabbade av coronasmitta: ”Ansträngt läge”

Publicerad

Smittspridningen av covid-19 har aldrig varit högre i Norrbotten sedan pandemin bröt ut. Nu larmar Socialtjänsten i Piteå.

–  För närvarande finns det bekräftad smitta på tre av kommunens särskilda boenden för äldre, säger Magdalena Jonsson.

Personerna som är smittade är isolerade från andra och anhöriga är underrättade. Viruset har tagit sig in trots att vård- och omsorgspersonal använder full skyddsutrustning med både munskydd och visir i alla omsorgsverksamheter.

– Vi avråder verkligen från besök i det läge som vi befinner oss i nu. Som närstående, ta kontakt digitalt eller via telefon i första hand, säger Magdalena Jonsson, avdelningschef särskilt boende för äldre, Piteå kommun.

Vädjar om förståelse: ”Det är tufft nu”

Bemanningsläget är ansträngt i flera av kommunens omsorgsnära verksamheter, eftersom många medarbetare är sjukskrivna med förkylningssymtom.

– Det är tufft nu och vi vädjar om förståelse och hjälp med att inte sprida smittan ytterligare. Du som anhörig ska inte besöka någon av våra verksamheter om du har minsta lilla förkylningssymptom, säger Eva Börjesson Öman, tillförordnad socialchef i Piteå kommun.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Coronaviruset i Norrbotten

Mer i ämnet