Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet hör du socialchefen Robert Cortinovis kommentera de allvarliga bristerna i LVU-utredningarna på Älvsbyns kommun. Foto: SVT

Tre barn har LVU-placerats felaktigt – fem handläggare i Älvsbyn stängs av

Uppdaterad
Publicerad

Fem handläggare i Älvsbyns kommun stängs av från att hantera ärenden enligt Lagen om vård av unga (LVU). De är misstänkta för tjänstefel och tre barn ska ha felplacerats i tre år.

– Man har fört fram saker som inte är sanna. En läkare har till exempel skrivit en sak och handläggarna har skrivit andra saker, säger Peter Lundberg (KD) socialutskottets ordförande i Älvsbyn.

Under våren begärde socialutskottets ordförande att ärenden inom barn och unga ska granskas av en extern handläggare. En extern konsult har granskat ärendena. Granskningen visar på allvarliga brister i handläggningen. Vissa så grova att det kan röra sig om tjänstefel.

Det ska röra sig om tre barn från samma familj som varit omhändertagna enligt LVU i tre år. På måndagen i veckan hävdes beslutet av Älvsbyns socialutskott och barnen har nu möjlighet att återförenas med sina föräldrar.

Ska granska kompetensen

I väntan på en arbetsrättslig utredning har socialchefen beslutat att fem handläggare stängs av från att handlägga ärenden inom barn och unga. Avstängningen gäller tills arbetsgivaren kan säkerställa myndighetsutövningen och att handläggarna har den rätta kompetensen.

Majoriteten av handläggarna avstängda

Älvsbyns kommun ska ha fått kännedom om problemen den 9 augusti och avstängningen innebär att majoriteten av handläggarna är avstängda.

Händelserna kan bli anmälda enligt Lex Sarah till Inspektionen för vård och omsorg (IVO).

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.