Foto: SVT

Tre frågor om samers rättigheter

Uppdaterad
Publicerad

En mycket stor del av Sveriges yta är renbetesmark. Där har samer lagstadgade rättigheter som skiljer sig från övriga befolkningens. Marie B. Hagsgård, jurist och minoritetsexpert för Europarådet, förklarar.

Enligt Marie B. Hagsgård, jurist och expert i Europarådets rådgivande kommitté för ramkonventionen om skydd för nationella minoriteter, kan samers lagstadgade rättigheter delas upp i två delar: Dels har de rätt att använda marken som finns i renbetesområdet, och dels har de rätt till inflytande när myndigheter fattar beslut som påverkar dem. 

– Myndigheter ska sträva efter att fatta beslut så att samer kan ställa sig bakom dem, förklarar Marie B. Hagsgård.

Dåligt informerade

Den första rättigheten, att använda renbetesmarken, tillfaller bara samer som är med i samebyar. Den andra, rätten till inflytande, har alla samer rätt till enligt Marie B. Hagsgård.  

– Men många av de samer som inte är med i samebyar är dåligt informerade om sina rättigheter, säger hon. 

Kritik mot Sverige

Sverige har tidigare fått kritik från internationella organ för att vara dåliga på just att ge samerna inflytande.  

Marie B. Hagsgård beskriver bakgrunden till lagstiftningen som en strävan efter att ge minoriteter samma möjligheter som personer som tillhör majoriteten. 

– Deras kultur har historiskt sett varit diskriminerad och därför behöver de att myndigheter främjar deras ansträngningar att behålla den, säger hon.  

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.