Under en razzia i Haparanda hittade polisen flera vapen och sprängämnen. En trio misstänks för en rad olika brott. Foto: Genrebild, Johan Nilsson/TT

Flera vapen och sprängämnen hittades vid tillslag i Haparanda – en man häktad

Uppdaterad
Publicerad

Natten mot torsdag slog polisen till mot en bostad i Haparanda där polisen hittade flera vapen och sprängämnen. En man i 30-årsåldern begärs nu häktad.

– Det rör sig om mer än ett vapen, säger åklagare Jonas Fjellström.

Det var 23.10 på onsdagskvällen som polisen slog till mot en bostad i Haparanda där polisens enhet för grova brott var inkopplad. I bostaden greps tre personer som även anhölls misstänkta för en lång rad brott.

– Alla tre är välkända av polis sen tidigare, säger Jonas Fjellström.

Två av de tre personer släpptes under fredagen då åklagaren inte längre ser skäl nog för att de ska sitta frihetsberövade, men en man i 30-årsåldern begärs häktad.

Sprängämnen hittades i bostaden

I den ursprungliga anmälan efter tillslaget riktades radades en lång rad misstankar. 30-åringen väntas begäras häktad under fredagen misstänkt för vapenbrott och lagen om explosiva varor.

– Det är skjutvapen och det är fler än ett, mer än så vill jag inte säga, säger Jonas Fjellström.

När det kommer till misstanken om brott mot lagen om brandfarliga och explosiva varor bekräftar åklagaren att det handlar om sprängämnen men vill inte gå in i detalj på hur stora mängder det handlar om.

– Jag vill inte göra det i dagsläget, sprängämnen tar också tid att analysera.

På lördagen meddelade Haparanda tingsrätt att mannen begärts häktad för grovt vapenbrott, brott mot lagen om brandfarliga och explosiva varor (grovt brott) samt narkotikabrott.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.