Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Ensamstående trebarnsmamman Ellen Öberg i Kiruna tvingas ta in på hotell när hon nu förlorar sitt andrahandskontakt. Foto: SVT

Trebarnsmamman Ellen Öberg i Kiruna är hemlös – tvingas bo på hotell

Uppdaterad
Publicerad
Bostadsbristen i Kiruna slår hårt mot Ellen Öberg, en ensamstående trebarnsmamma. Till helgen tvingas familjen ta in på hotell för att sedan splittras till olika boenden ända fram till påsklovet.

– Efter hotellboendet på måndag åker barnen till deras pappor och jag flyttar in tillfälligt hos en kollega som bor i en liten etta, säger Ellen Öberg.

Ellen och hennes tre barn går mot en oviss framtid när det kommer till deras boende i bostadsbristen Kiruna. Anledningen är att hennes andrahandskontrakt på lägenheten nu går ut.

Men hur fungerar det livet?

– Det är ju inte det optimala men det viktigaste är att barnen får en trygghet när de kan bo med sina pappor och deras familjer, säger Ellen Öberg.

Byter stad under påsk

Själv ser trebarnsmamman Ellen Öberg fram emot påsken då hon återigen kan bo med sina barn.

– Då kommer barnen vara med mig och vi åker hem till mina föräldrar som bor på annan ort, säger Ellen Öberg.

Behöver fler köpoäng för hyresrätt

Hon flyttade till Kiruna när hon fick ett jobb men hamnade i samma situation som många andra i bostadsbristens Kiruna – man har ett jobb men inget hem och tvingas harva runt mellan olika andrahanskontrakt.

– Jag har stått i bostadskö sedan 2015, men jag tror att man måste ha stått i bostadskö i minst 10 år för att få en lägenhet som vi behöver. Vilket är en 3:a eller en 4:a, säger Ellen Öberg.

100 lediga lägenheter

Ellen Öberg vädjar till Kiruna bostäder att släppa de runt 100 lägenheterna som blir lediga när Migrationsverket nu avvecklar verksamheten och säger upp kontrakten.

– Migrationsverket sitter på lägenheterna hälften till maj och hälften till juni. Så jag kan inte lova att vi kommer lyckas lösa detta innan maj. Men de lägenheter som inte behöver totalrenoveras kommer vi släppa ut på marknaden, säger Stefan Sydberg (M), ordförande Kiruna bostäder.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer