Foto: TT

Tretton kommuner vill ha nytt fängelse

Uppdaterad
Publicerad

Efter en folkomröstning i fjol backade Kriminalvården från sina planer på att bygga en klass två-anstalt i skånska Svedala. Nu är tretton andra kommuner istället intresserade av att få anstalten till sin kommun.

Det rapporterar Ekot.

De kommuner som har anmält sitt intresse är Kristianstad, Hässleholm, Karlskrona, Hörby, Forshaga, Klippan, Emmaboda, Eskilstuna, Osby, Sundsvall, Vilhelmina, Ånge och Luleå.

Den nya anstalten beräknas ge 250 nya arbetstillfällen.

-Självklart är det här viktigt för oss. Det handlar om hundratals jobb. Anstalten skulle bli en av de största arbetsgivarna vid sidan om kommunen själv, säger Hans Bertil Sinclair (M), kommunalråd i Klippan, till radion.

Folkomröstningen i Svedala genomfördes efter att 2 300 namnunderskrifter samlats in av motståndare till fängelset. Fler än 7 000 röstade nej och strax under 3 000 personer röstade ja. Bland motståndarna fanns det många som ansåg att en anstalt skulle göra Svedala otryggt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.