Den omgivande naturen är ett av flera trumfkort för att locka folk till att flytta till Porjus, menar företagaren och lokalpolitikern Asbjörn Thunborg. Foto: Carl-Johan Utsi/TT & Mattias Larsson/SVT.

Han trivs i Porjus – orten med landets sämsta samhällsservice

Uppdaterad
Publicerad

I Porjus i Jokkmokks kommun är det nästan fyra mil till närmsta livsmedelsbutik, vårdcentral, apotek, systembolag och postutlämning. Men även om det försvårar delar av livet, kan det avskilda läget vara en fördel för att locka unga till orten i framtiden.

– Det finns en väldigt stor frihet att leva sitt liv som man vill, säger 26-åriga Porjusbon Asbjörn Thunborg.

Asbjörn Thunborg har med undantag för några år då han studerade i Luleå, alltid bott i Porjus. Han driver en turistbutik och är lokalpolitiskt aktiv i Moderaterna.

Han tror att en vändning är på gång för den lilla orten som ligger strax utanför gränsen till Gällivare kommun och som under stora delar av 1900-talet minskade i befolkningsantal.

Positiv trots låg samhällsservice

Närheten (ungefär fem mil) till jobben i Malmfälten, de billiga bostadspriserna och närheten till naturen är några av förmånerna han ser med sin hemby, och som han tror kommer övertrumfa det faktum att Porjus för ett tag sedan utsågs som en av två norrbottniska tätorter med sämst samhällsservice i landet.

I klippet hör du mer från Asbjörn Thunborg om livet i Porjus.

Även 2021 toppar Porjus listan över vilka tätorter som har sämst service i Sverige.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.