Avgångseleven Jawid Ghulami stannar nog i Pajala om han får jobb efter studenten. Foto: Matilda Niva/SVT

Pajalaborna färre än 6 000 – men unga tror på framtiden

Uppdaterad
Publicerad

Pajala tappar befolkning och ligger efter den senaste räkningen för 2020 under 6 000 invånare. Men enligt lärare på gymnasieskolan finns en ny anda av företagsamhet och framtidstro bland de unga.

De senaste siffrorna från Statistiska centralbyrån var dyster läsning i ganska många av Norrbottens kommuner. Befolkningen minskade med 479 personer, framför allt beroende på minskad invandring och ett stort födelseundeskott.

Faktum är att det i Norrbottens samtliga kommuner dog fler än det föddes under 2020.

Särskilt stort genomslag får den statistiken i en kommun som Pajala med en stor andel äldre i befolkningen och en mindre andel i den ålder då många väjer att skaffa barn. Antalet födda var 49 och antalet döda var 127.

En jämförelse mellan Pajalas befolkningspyramid med snittet för riket visar hur det ser ut:

Åldersfördelning i befolkningen i Pajala jämfört med hela Sverige. Foto: SVT Design

Framtidstro bland ungdomarna

Men allt är inte nattsvart. Flyttningsnettot visade visserligen små minussiffror i år, men visade plus i fjol.

Och kanske kan man skönja en ny inställning bland unga. Läraren Inger Sirkka har noterat att det finns en ny anda av företagsamhet och framtidstro bland ungdomarna som går gymnasiet.

I videon ovan hör du läraren och två blivande studenter om hur de ser på framtiden

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.