Trots vaccinuppmaningen – beslutet i Norrbotten dröjer

Uppdaterad
Publicerad

I Norrbotten hade man i fredags vaccinerat 1 175 personer och regionen har också sparat vaccin för att säkra en andra dos för fulltgott skydd. Det uppmanar statsepidemiolog Anders Tegnell regioner att sluta med eftersom leveranserna fungerar.

När Pfizers vaccin anledde till Sverige i slutet på 2020 hade det tidigare kommit rapporter från södra Europa att leveranserna var osäkra, och därför valde många regioner att spara doser för att säkra spruta nummer två som behövs för ett fullgott skydd.

FHM uppmanar

Folkhälsomyndigheten uppmanar nu alla regioner att sluta spara och lita på att leveranserna kommer.

Coronaviruset i Norrbotten

– Vi följer det här och vi kommer att göra det. När vi kommer att det här känns tryggt och bra så kommer vi att ta de beslutet, säger chefsläkare vid Region Norrbotten Pia Näsvall.

Alla kommuner igång

I veckan ska alla kommuner i Norrbotten vara igång med vaccinering och chefsläkaren tror inte att strategin med att inte spara doser skulle leda till någon stor tidsvinst.

– Första dosen blir det fler som får just då men kan vi inte fullvaccinera så hjälper inte det. Jag tror inte att det går så mycket fortare, vi måste ändå få alla doser för att alla ska få fullgott skydd. Man vet inte vilket skydd man får efter en dos utan skyddet man tittat på är efter två doser.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Norrbotten

Mer i ämnet