En kraftig brand utbröt i en truck i Aitikgruvan utanför Gällivare. (Bilden är tagen vid tidigare tillfälle). Foto: Krister Larsson/TTVisa alla (2)
Visa alla (2)

Dramatisk släckningsinsats när gruvtruck på 200 ton brann i Aitikgruvan

Uppdaterad
Publicerad

Vid 02.50 på natten mot söndag larmades räddningstjänsten om en brand i Aitikgruvan i Gällivare. En truck på 200 ton brann utomhus och med risk för explosion var räddningstjänsten tvungen att hålla sig 500 meter bort från den brinnande arbetsmaskinen. Först på söndag eftermiddag var branden under kontroll.

Räddningstjänsten har under natten hållit koll på branden. På söndag morgon vid 08.20 brann ett framdäck på trucken. som stod intill ett krossverk.

– Just nu är ett befäl från Gällivare på plats och personer inom verksamheten. Det finns ingen risk att branden ska sprida sig då maskinen står i ett dagbrott, säger Kristin Jonsson, inre befäl ledningscentralen i Luleå.

Sköt sönder däck

Insatschefen Jonas Larsson, Gällivare räddningstjänst, berättar senare under söndagen att branden tog en dramatisk utveckling under söndag förmiddag. Från att bara brinna i ett däck, så tog hela trucken fyr efter att man valt att skjuta sönder det brinnande däcket. Då spred sig branden kraftigt.

Snabb stegring

– När vi skulle gå fram och släcka, så började hela trucken att brinna. Det blev en ganska snabb stegring. Då fick vi avvakta ytterligare, säger Jonas Larsson till SVT.

Därefter togs beslut att skjuta sönder alla sex däck på trucken. Detta eftersom däck innebär en exlosionsrisk då det brinner. Ett av däcken exploderade också under förloppet, säger Larsson.

– Jag såg att det flög ganska lång väg.

Han förklarar att däck som exploderar kan orsaka splitter, och att ett riskavstånd på 500 meter tillämpas i dessa lägen.

Helikopter fick återkallas

En helikopter hade kallats in för att ösa vatten över det däck som först brann. Men sedan hela trucken stod i lågor, återkallades helikoptern – den hade för liten kapacitet att släppa vatten på en större brand. I stället inleddes släckning från marken, sedan alla däck var sönderskjutna. Och så småningom kom elden under kontroll.

– Nu har vi släckt det helt, det är under kontroll. Det ligger och pyr, och kommer säkert att göra det under hela dagen eller längre, säger Jonas Larsson, räddningstjänsten.

Bolidens egen räddningstjänst tar nu över efterbevakning av branden. Ingen person har kommit till skada.

Vad som orsakade branden är oklart.

Foto: SVT Design

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

En kraftig brand utbröt i en truck i Aitikgruvan utanför Gällivare. (Bilden är tagen vid tidigare tillfälle). Foto: Krister Larsson/TT
Foto: SVT Design