Det är tufft ekonomiskt för många klubbar i hockeyettan. Thomas Jatko, vid Kiruna IF, tycker att utvecklingen är oroande.

Tufft för klubbarna i hockeyettan

Uppdaterad
Publicerad

Allt fler ishockeyklubbar i Division 1 har svårt med ekonomin. Klubbar har gått i konkurs och klubbar är under rekonstruktion medan andra klubbar drar sig ur serien.

Utvecklingen är oroande menar Thomas Jatko från Kiruna IF. Det är många hockeyklubbar i Division 1 som har dålig ekonomi.

Det finns klubbar som väljer eller inte kan vara med i norra hockeyserien på grund av ekonomiska orsaker.

– Hockeyettans medlemmar har i dag problem. Mest kostar naturligtvis resorna med mat och hotellboende , säger Thomas Jatko.

Vill ha resebidrag

Han vill att klubbarna ska få ett resebidrag av ishockeyförbundet, idag finns inget resebidrag att få.

– Det är jättenödvändigt med ett resebidrag för att hockeyettan i norr ska överleva ,säger Thomas Jatko.

Omorganisation behövs

Många klubbar i norra hockeyettan anser att en omorganisation av division 1 bör ses över för att hockeyettan ska kunna fungera bra i framtiden.

– Man skulle kunna göra en regions indelning, den första delen av serien innebär då att man spelar i sin region. Till exempel att området Kiruna till Umeå bildar en region och sen efter Jul blir det en fortsättning med nya serier säger Thomas Jatko.

Nya krav på ekonomin

Till nästa säsong finns krav från hockeyförbundet att klubbarna ska ha ett eget kapital på 100.000 kronor. Thomas Jatko menar att det är bra att man ställer krav på klubbarna.

– Jag tror att det är bra att man ställer ekonomiska krav på klubbarna. Man ska inte kunna ta med miljon skulder till nästa säsong och samtidigt värva spelare till nästa säsong, ekonomiska krav är rätt väg, säger Thomas Jatko.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer