Nu uppmanar Tullverket företagare att snarast förbereda sig för brexit. Foto: SVT

Tullverket: ”Företagen bör snarast förebereda sig för hård brexit”

Publicerad

Tullverket uppmanar svenska företagare att snarast vidta åtgärder för att förbereda sig för en eventuell hård brexit. I dagarna skickar Tullverket och SCB ut ett brev med detta budskap till 7 500 företag.

I november kan det vara ett faktum att Storbritannien inte längre är en del av EU och det utan utträdesavtal. Företag kommer på olika sätt att påverkas av brexit men det finns en stor osäkerhet  om hur den påverkan kommer att ta sig uttryck.

Längre handläggningstider

Tullverket bedömer att många företag verkar invänta beslutet om brexit innan man själv genomför någon administrativ förberedelse. Myndigheten skriver i ett pressmeddelande att de har kraftsamlat för att möta en ökad mängd ansökningar, men det finns ändå en risk att handläggningstiderna blir längre och i förlängningen kan komma att påverka företagens verksamhet.

Liten ökning


– Vi kan konstatera att det endast skett en liten ökning av tilldelade Eori-nummer, ett registreringsnummer som krävs vid tullhantering. Det företagen kan göra för att minska påverkan är att säkerställa att alla nödvändiga tillstånd finns på plats, vilket i sin tur möjliggör en effektivare ärendehantering från Tullverkets sida, säger Åsa Wilcox, som är avdelningschef för Effektiv Handel på Tullverket.

Tullvekrets råd till företag som saknar erfarenhet av tullhantering

Visa
  •  Ansöka om ett så kallat Eori-nummer. Ett Eori-nummer är ett registreringsnummer som alla företag behöver om de ska bedriva handel med länder utanför EU. Ansökan görs kostnadsfritt via Tullverkets webbplats.
  • Ansöka om tillgång till Tullverkets webbtjänster, det vill säga de system från vilka mycket av tullhanteringen kan skötas.
  • Inhämta grundläggande kunskap om hur tullproceduren fungerar genom att ta del av det informationsmaterial som finns på bland annat Tullverkets webbplats.
  • Fundera över om det finns särskilda tillstånd att söka som kan förenkla företagets framtida tullhantering.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer