Grova våldsbrott med kopplingar till tungt kriminella i södra Sverige har inträffat i Norrbotten. Hör Petra Hinterthaner, lokalpolisområdeschef, i klippet ovanför. Foto: Arkiv/SVT/Filip Hannu/SVT

Trots att tungt kriminella begått brott i Luleå – polisen tror inte på etablering

Uppdaterad
Publicerad

I flera polisärenden i Norrbotten har tungt kriminella från södra Sverige figurerat den senaste tiden, men polisen tror inte att de försöker etablera sig här.

– Man försvinner inte i mängden här uppe, säger Petra Hinterthaner, lokalpolisområdeschef Luleå/Boden.

I vintras rånades en man på Hertsön i Luleå, av de män som åtalades kan en kopplas till en undergrupp till kriminella nätverket Shottaz och en annan av männen sitter nu häktad misstänkt för mordet på Notviken.

Enligt Expressen greps också fyra Shottaz-medlemmar i somras när de försökte ta sig in på militärbasen i Vidsel. Men polisen i Norrbotten tror inte att de försöker etablera sig här:

Skjutningarna i Sverige

– Vi vet inte varför de befinner sig här. Det kan vara för att man vill hålla sig undan, ligga lågt, eller så är det för att man känner någon här. Men vi uppfattar det inte som att de ska etablera sig, säger Petra Hinterthaner.

Hör henne berätta mer om detta i videon ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Skjutningarna i Sverige

Mer i ämnet