Trångt på hotellen under högsäsong – nu ska hösten säljas in

Publicerad

Turismen fortsätter att öka i hela länet, enligt nya siffror för första halvåret 2019. I Norrbottens särklass största destination, Kiruna, försöker man nu hitta vägar för att kunna fortsätta växa.

Kiruna har en relativt blygsam ökning av turismen det senaste halvåret jämfört med många andra delar av Norrbotten, och det kan ha sina orsaker.

Framför allt är det under högsäsongen som Kirunas turistnäring har svårt att kunna fortsätta växa. Det är trångt på hotellen i centrala Kiruna och tidvis kan det vara svårt att för turister att få plats.

Försöker sprida turisterna

Det är en orsak till att turistorganiastionen Kiruna-Lappland försöker sprida turisterna till nya delar av året.

Just nu arrangeras en destinationsmässa med ett 40-tal resesäljare från olika delar av Europa som besöker Kiruna för att titta på besöksmål och uppleva aktiviteter som man kan göra på hösten. Det är en del av året då jämförelsevis få turister söker sig till Kiruna.

Numera är vintern den del av året som drar mest besökare vid sidan av semesterperioderna på sommaren.

I klippet ser ni hur Kiruna-Lappland, resesäljare och turistföretagare ser på situationen.

Så mycket ökade turismen i ditt område

Visa

Alla områden i Norrbotten har ökat i antal gästnätter jämfört med samma period föregående år. Det visar nya siffror från Statistiska centralbyrån. Här är siffrorna för januari-juni 2019.

Den största ökningen har skett i området som går under benämningen Heart of Lapland där pajala, Övertorneå, Överkalix, Kalix och Haparanda kommuner ingår. Inte minst syns där en kraftig ökning av antalet utländska turister.

Ett annat område med en stor andel utländska besökare är biltestkommunerna Arvidsjaur och Arjeplog. Det är det enda området som har fler utländska besökare än svenska under det första halvåret.

Antal gästnätter     Ökning

Kiruna 308 919 +6,8

Piteå 147 439 +17,0

Luleå 228 778 +8,8

Gällivare 86 627 +11,4

Jokkmokk 104 080 +3,0

A-jaur/A-plog 136 486 +1,4

Boden Älvsbyn 61 345 +6,8

Heart of Lapland 86 421 +19,0

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer