Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Varför är turistbranschen så viktig för Tornedalen? Hör Johanna Ögren, marknadschef på Swedish Lapland, berätta i klippet: ”Möjliggör till livskvalitet”. Foto: SVT

Turismen viktig för Tornedalen: ”Oro att vi tappar viktig kompetens”

Uppdaterad
Publicerad

Turismen i Tornedalskommunerna Pajala, Övertorneå och Haparanda omsatte närmare 1,5 miljarder 2019 och turismbranchen sysselsätter närmare 640 personer. Enligt Johanna Ögren, marknadschef på Swedish Lapland, finns det nu en stor oro för turismens framtid i området.

Branschorganisationen Swedish Lapland befarar ett omsättningstapp på cirka 60 procent, om pandemin och restriktionerna kvarstår året ut. Det innebär även att många förlorar sina jobb.

– Kringeffekterna av turismen är stor. Framförallt i de mindre kommunerna och byarna eftersom det kan trygga livsmedelsaffärer, bensinmackar och andra företag som behövs för servicen och som i sin tur kommer ortens invånare till gagn, säger Johanna Ögren, marknadschef på Swedish Lapland.

– Det innebär även att familjer kan flytta in till byarna och i längden tryggar skolor.

”Tornedalen är redan coronasäkrat”

Johanna Ögren menar att besöksnäringen ofta fått stå vid sidan om de stora basnäringarna som gruva, skog vattenkraft men att branschen på senare tid fått ett erkännande som en viktig näring i Norrbotten, och framförallt i Tornedalen.

Enligt henne finns det inga hinder för turistföretag att arrangera resor från utlandet eller från Sverige – så länge det sker på ett coronasäkert sätt.

– Tornedalen är redan coronasäkrad med glesbefolkning och långa avstånd. Det är svårt att träffa andra människor i till exempel Särkimukka eller Juhonpieti. Vårt område är större än många europeiska länder, säger Johanna Ögren.

”Svårt med gränsdragningar”

Samtidigt förstår hon varför Folkhälsomyndigheten och regeringen har valt att agera.

– Det är svårt med gränsdragningar och olika regler i olika regioner i Sverige.

Hör Johanna Ögren, marknadschef på branschorganisationen Swedish Lapland, berätta mer om varför turistnäringen är så viktig för Tornedalen i videon.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Coronaviruset i Norrbotten

Mer i ämnet