Foto: SVT.

Hoppades på rekordsäsong – nu råder snöbrist

Publicerad

Rekordvarmt och rekordlite snö. Fenomen som besöksnäringen i norra Sverige och Finland gärna varit utan då det för breddgraderna ovanliga vädret ställer till med stora problem nu när vinterturister ska tas om hand.

I både Pajala och Kiruna är det det snöfattigaste året på 65 år, om man tittar på månadsskiftet november-december.

Bristen på snö sammanfaller med att man till exempel i finska Lappland ställt in sig på en rekordsäsong, med 15 procent fler besökare än i fjol.

Normalt 40 centimeter snö

Bara i december väntas omkring 670 charterplan landa här. Normalt har man i finska Ylläs cirka 40 centimeter snö så här års, just nu är snötäcket bara någon centimeter tjockt.

– Nej, det är verkligen inget normalår för oss. I vanliga fall kan man ju sätta likhetstecken mellan Lappland och snö. Man kanske inte ska kalla det för katastrof, men med så här lite snö är det väldigt problematiskt. Gästerna har börjat komma, men vintern är omkring en månad försenad, säger Toivo Qvist, turistentreprenör i Äkäslompolo, Ylläs.

”Försöker göra allt”

Han har varit verksam i branschen i 35 år. Det här är första året han tvingas uppleva en snöbrist som denna.

– Än så länge verkar folk ta läget med fattning. Vi försöker göra allt vi kan för att göra det möjligt att åka skidor åtminstone här på sjön, men sedan har vi fått sätta fyrhjulingar efter draghundarna, vi har Fatbikes så folk kan ge sig ut och cykla i terrängen och många vandrar och promenerar här i omgivningen, säger han.

Väldigt beroende av snön

De stora finska turistorterna Ylläs och Levi har sammanlagt boende för cirka 50 000 gäster. Turismen här är av förklarliga skäl väldigt beroende av snön. Om klimatförändringarna förändrar de naturliga förutsättningarna här, skulle det givetvis påverka verksamheten i hela branschen. Toivo Qvist vill inte dra några långtgående slutsatser av denna ovanliga start på den här vintersäsongen.

Svårt veta orsaken

– Det är svårt att säga om det här kan vara ett tecken på klimatförändringarna eller om det är så att vi människor ser saker i ganska kort tidsperspektiv medan naturen visar sig i ett mycket längre perspektiv. Det har ju varit lite konstiga vintrar tidigare på 1950 och 1960 talet också.

Gjort spår av konstsnö

På sjön Ylläsjärvi, en bit från hans hotellanläggning har man med hjälp av konstsnö gjort i ordning skidspår och många har sökt sig ner dit för att åka en skidrunda. Tapio Virtanen från Aura utanför Åbo är en van Ylläsbesökare. Han vill minnas att detta är 25:e året som han är här.

– Vi åkte hit för att få uppleva den första snön, men någon natursnö är det inte att tala om. Tur att företagen här gjort det bästa av situationen och gjort så man kan åka, säger han.

I Pajala har SVT träffat Alf Andersson, som varje år tar emot engelska turister, som kommer med charterplan.

I år har två av de 14 planerade planen avbokats – på grund av snöbristen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Ett förändrat klimat

Mer i ämnet