Hör SVT:s reporter om hur turister smiter över norska gränsen på natten. Foto: Hans Sternlund/SVT

Svenska turister smiter över norska gränsen på natten

Uppdaterad
Publicerad

Tyska, italienska och svenska bilar syns i Narvik och på Lofoten. Polisen misstänker att turister smiter genom gränsen till Norge på natten när gränsen lämnas obevakad.

Under coronapandemin har norska polisen tagit över uppgiften att sköta gränsövervakningen mot Sverige. Men trots förstärkningar har polisen i Nordlands distrikt inte resurser att bevaka gränsen under dygnets alla timmar.

Vissa turister har varit så förslagna att de har tagit chansen att smita över när polisen har åkt hem. Det är ett fenomen som har blivit synligt på flera turistdestinationer i Nordnorge, där utlandsregistrerade bilar har iakttagits.

Polisens begränsade resurser

Norska polisen påpekar att de heller inte har resurser att jaga utländska bilar i Norge och att det finns undantag från reglerna om stängda gränser.

”Det betyder att det är många utlänningar i Norge som har legitima skäl att befinna sig här”, skriver Heidi Klökstad, polismästare i Nordland, till SVT.

I videon rapporterar vi från gränsposteringen och intervjuar polis som är i tjänst.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronapandemin

Mer i ämnet