Kiruna har flest som bor och jobbar i hemkommunen

Uppdaterad
Publicerad

Kiruna är den kommun i landet där flest arbetar på hemmaplan, hela 96 procent. I Sverige jobbar 66 procent i sin hemkommun.

– Kommunerna är ytmässigt större i norra Sverige, så där är det fler som arbetar i samma kommun, säger Erika Sandow, kulturgeograf och forskare vid Umeå universitet.

Variationen mellan kommuner är stor från Kirunas 96 procent till Salem där endast 18 procent jobbar i hemkommunen.

– Arbetsmarknadsregionerna är större kring storstäder och mindre i glesare områden. Det ska löna sig att pendla, så det handlar om avstånden som man kan nå inom rimlig tid. Man måste resa ganska långt för att hitta ett annat arbete i till exempel Kiruna, jämfört med i Mälardalsregionen, fortsätter hon.

Av Sveriges totalt 4,8 miljoner förvärvsarbetande är det 3,2 miljoner som bor och arbetar i samma kommun.

– Vi bor och jobbar väldigt koncentrerat i Sverige. De flesta bor nära sin arbetsplats. Ungefär en tredjedel av arbetskraften pendlar över kommungräns, säger Erika Sandow.

Bakom siffrorna står Statistiska centralbyrån (SCB), som Nyhetsbyrån Siren har sammanställt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.