Luleåbor indragna i Slovensk bedrägerihärva – miljoner gick genom kontot

Publicerad

Två män i Luleå åtalas för grovt penningstvättsbrott och kopplas till en bedrägerihärva i Slovenien. Männen ska ha tagit emot pengar från brottsligheten och sedan fört vidare pengar till andra personer samt bankkonton utomlands.

De brott som männen åtalas för ska ha skett under 2019 och 2020 där männen på sina kontot tagit emot omkring tre miljoner kronor.

Den ena mannen i 35-årsåldern, boende i Luleå, fick 2019 totalt 260 000 kronor insatta på sitt konto som han delvis sedan förde över vidare till andra konton. Under 2020 eskalerade omfattning då han fick 2,3 miljoner kronor överförda till sig.

Bedrägerihärva i Slovenien

Pengarna som ska ha kommit in på männens konto från utländska konton kopplas till bedrägerier i Slovenien. Bedrägeriet ska ha gått till så att ett företag som är på väg att föra över pengar till ett annat företag plötsligt får ett mejl där det uppges att summorna istället ska sättas in på ett annat konto.

Det kontot tillhörde mannen i 35-årsålder från Luleå.

– Sen när den rätta mottagaren hör av sig och frågar om insättningen uppdagas bedrägeriet, säger åklagare Anna Väppling.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer