• Viktigt meddelande:

    Information om skogsbränder på flera platser i landet Läs mer

Efter ett tillslag av polisen åtalas nu en 20-årig man i Luleå. Foto: TT

Utpekad frontfigur i kriminellt gäng åtalas för flera brott

Ett kriminellt gäng misstänks ha del i flera fall av narkotikahandel, våldsbrott och bränder på Porsön utanför Luleå. Nu åtalas en av de utpekade frontfigurerna för flera brott.

Den nu åtalade 20-åringen är en av de som greps vid ett tillslag som polisen gjorde i december förra året mot ett misstänkt kriminellt gäng som kallar sig för OLS, One life soldiers, på Porsön i Luleå.

Häleri

Tillsammans med en annan man åtalas 20-åringen bland annat för häleri efter att ha försökt sälja 19 bärbara datorer och två surfplattor som stals från Porsöskolan i februari i år.

Männen ska ha försökt sälja stöldgodset i centrala Stockholm i mars i år. Ett av bevisen är SMS-trafik mellan den åtalade 20-åringen och en privatperson där 20-åringen erbjöd surfplattorna till försäljning.

Åklagaren menar att männen borde ha förstått att datorerna var stulna.

Bränna ned polishuset

Den 20-årige mannen är också åtalad för olaga hot mot polisen. Han ska i april i år på en adress på Porsön ha hotat att bränna ned polishuset i Luleå.

Dödshotade butiksanställd

20-åringen åtalas även för att vid två tillfällen samma dag i juni i år hotat att elda upp en butik i centrala Luleå och i samband med det dödshotat en kvinna i butiken. Kvinnan ska enligt åtalet också ha ofredats genom att 20-åringen kallat henne för hora och horunge.

Mannen åtalas även för narkotikabrott men förnekar brott på samtliga åtalspunkter.

Stökigt en längre tid

Bostadsområdena Porsön och Björkskatan i Luleå har under en längre tid drabbats av olika typer av skadegörelse och våldsbrott. Bland annat har två skolor och en hälsocentral brunnit och polisen har sedan ett drygt år tillbaka arbetat med en riktad insats för att komma tillrätta med problemen i området.

I december gjorde polisen ett tillslag med flera husrannsakningar där den nu åtalade 20-åringen anhölls.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Skadegörelse på Porsön och Björkskatan

Mer i ämnet