Tufft för turistföretagare i Kiruna – ”Vi har inte en gäst framöver”

Uppdaterad
Publicerad

På bara några dagar försvann bokningarna för resten av säsongen. Slädhundsföretagaren Mats Pettersson i Karhuniemi utanför Kiruna upplever det många i turistbranschen går igenom just nu.

Normalt brukar det vara full aktivitet på gården där slädhundar, personal och turister trängs i ivern att ta sig ut på äventyr i fjällvärlden.

Nu är till och med hundarna ovanligt tysta.

Coronaviruset i Norrbotten

Det är till största del utländska gäster som söker upplevelserna på hundsläde hos Mats Pettersson och efter gränsstängningar, inreseförbud och de försiktighetsåtgärder som turisterna själva vidtar så tvärdog hela verksamheten på bara några dagar.

I klippet berättar Mats Pettersson hur han ska klara av den akuta situationen, hur han ser på framtiden och hur han kan hjälpa sina utländska anställda när de inte kan behålla jobbet och inte kan resa hem.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Norrbotten

Mer i ämnet