Erik Westerberg får en stjärna på Piteås gågata. Till höger i bild tar Hanna Öbergs föräldrar Viktoria och Thomas Öberg emot utmärkelsen. Foto: Helene Markström

Två nya stjärnor på Piteås ”walk of fame”

Publicerad

På lördagen tilldelades OS-medaljören i skidskytte Hanna Öberg och professorn, körledaren och dirigenten Erik Westerberg varsin stjärna på Piteås gågata.

Den nyblivna bragdguldsvinnaren Hanna Öberg kunde inte ta emot priset själv då hon tävlar i Österrike. Tidigare under lördagen gick hon i mål på en femtondeplats i världscuptävlingen i Hochfilzen.

Därför tog hennes föräldrar Thomas och Viktoria Öberg emot utmärkelsen. Hanna Öberg vann som bekant guld vid OS i Pyeongchang tidigare i år och får nu alltså en stjärna med sitt namn på gågatan i Piteå, stadens egen version av ”Hollywood walk of fame”.

Dessutom instiftade kultur- och fritidsnämnden ”Hanna Öberg-priset”.

– Det är jätteroligt att Hanna uppmärksammas på hemorten på det här sättet, säger Viktoria Öberg.

”Det är stort”

Den välkände körledaren, professorn och dirigenten Erik Westerberg är även ledamot av Kungliga musikaliska akademien. Han var lyrisk efter att ha mottagit utmärkelsen som en av Piteås stjärnor.

– Det här känns fantastiskt, det är stort. Och bredvid Hanna Öberg dessutom, jag är mycket glad och hedrad, säger Erik Westerberg.

Kylan ställde till det

Med Hanna Öberg och Erik Westerbergs stjärnor kommer det finnas totalt 24 stjärnor på Piteås gågata.

På grund av kylan kunde de nyaste stenarna inte läggas helt korrekt på plats, men under kommande vecka ska de sättas på plats.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer