Två yngre personer rymde på onsdagseftermiddagen efter att ha övermannat en ur personalen på Johannisberg i Kalix. Foto: Kirsi Vanttaja/SVT

Två personer har rymt från ungdomshem i Kalix – slog ner personal

Uppdaterad
Publicerad

Två ungdomar, 16 till 19 år gamla, slog ner en personal och tvingade till sig nycklar för att kunna rymma från ett ungdomshem i Kalix på onsdagseftermiddagen. En timme senare greps de av polisen. En anmälan gällande grov misshandel har upprättats av polis.

Klockan 14.04 kom larmet in till polisen om att två ungdomar rymt från ungdomshemmet Johannisberg i Kalix.

Det var Aftonbladet som var först ut med att berätta att händelsen ägt rum och att polisen sökte med helikopter och hundförare efter de två personerna.

– Vi är på plats med flera polispatruller och söker efter två personer som avvikit från ett ungdomshem, säger Åsa Mjölndal, RLC-kommunikatör vid polisen.

Ungdomar övermannade personal

Enligt ställföreträdande institutionschefen Mats Morin är det två ungdomar i åldrarna 16 till 19 år som har avvikit från en av ungdomshemmets avdelningar.

– Vi har en ganska klar bild av vad som hänt. Ungdomarna har övermannat en ur personalen och på det sättet tagit sig ut från staketet. De har sprungit iväg från institutionsområdet och det här har nu blivit en polisfråga, säger han.

Greps en timme senare

Strax efter klockan 15.00 på tisdagseftermiddagen, alltså bara en timme efter rymningen, kunde polisen meddela att de två personerna gripits.

Rymningar finns med i ungdomshemmets riskbedömningar och analyser, även om de ansvariga uppger att de gör allt för att det inte ska ske.

– Men det ligger lite i sakens natur. Alla som är här är antingen dömda till vård enligt LSU eller tvångsvård. Ingen sitter här av egen vilja, säger Mats Morin.

En anmälan gällande grov misshandel har upprättats av polis.

Knivliknande föremål

I en anmälan till Arbetsmijöverket kommer det senare fram att ungdomarna vid sitt rymningsförsök slog och sparkar den anställde samt tvingade honom mot grinden med ett knivliknande föremål mot halsen för att öppna grinden i perimeterskyddet i syfte att avvika.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Sluten ungdomsvård i Norrbotten

Mer i ämnet