Foto: SVT

Fjällräddning vid Kebnekaise – personer satt fast på fjäll

Publicerad

Två personer fick hämtas med helikopter efter att ha fastnat på ett fjäll i närheten av ett vattenfall vid Darfål i Kebnekaiseområdet.

Ingen av dem ska vara skadad, men de uppgav att de suttit fast där i flera timmar och var nedkylda. Polisens vakthavande befäl hade därför fattat beslut om att undsätta männen med stöd av LSO, lag om skydd mot olyckor.

En civil helikopter var på väg till platsen men meddelade strax innan 19.30-tiden att personerna, som enligt initiala uppgifter är från Belgien, befinner sig högt uppe på fjällsidan och att fjällräddare behövdes för att nå fram till dem. Personerna befann sig mellan Tarfalastugan och Kebnekaise.

Hittades innan det blev för mörkt

Strax efter klockan 21 hämtades personerna med hjälp av både fjällräddare och helikopter.

– De har precis landat på flygbasen, så de hittade igen personerna tack vare fjällräddarna och kunde lasta in dem, säger Liv Fahlén, kommunikatör hos polisen.

Vet du i vilket skick de var i när de hämtades?

– Inte mer än att de var nedkylda. De här personerna hade varit ute sedan tidigt i morse och det som har varit kritiskt har varit att det mörknade. Men man lyckades hitta dem innan det blev för mörkt. Det fanns en risk att de hade fått avbryta, men de hann.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer