POSK vill bryta med partipolitiken och menar att kyrkans frågor är teologiska och inte partipolitiska. Men Yvonne Stålnacke, som toppar listan för Socialdemokraterna, menar tvärtom. Foto: Micke Nyberg/SVT

Två politiska tungviktare toppar listan för socialdemokraterna

Publicerad

Politiskt obundna i Svenska kyrkan (POSK) vill bryta med partipolitiken – men socialdemokraterna gör tvärtom.

Efter kyrkovalet kommer två före detta politiska sossar ta ledningen i stiftsfullmäktige – Luleås Yvonne Stålnacke och Piteås Peter Roslund.

Socialdemokraterna var det största partiet med 44 procent i stiftfsullmäktige i kyrkovalet 2017, men värdekonservativa POSK fortsätter att växa och landade strax under 20 procent.

”Nämner inte kristen tro en gång”

POSK vill bryta med partipolitiken och menar att kyrkans frågor är teologiska och inte partipolitiska. Och att kyrkan är en trosgemenskap och inte en åsiktsgemenskap.

– Det handlar om icke-kristna partier och i socialdemokraternas partiprogram nämns inte orden kristen, tro eller Jesus en enda gång. Grundbulten är i stället att hänvisa till sin partifärg, ideologi och värderingar. De ser kyrkan som en institution som ska formas som samhället i övrigt, säger Lars-Gunnar Frisk, ordförande för POSK i Luleå stift.

Politiska tungviktare tar över

Men socialdemokraternas fortsätter på den inslagna vägen och lanserar nu förre landstings-och kommunpolitikern Yvonne Stålnacke och förre kommunpolitikern Peter Roslund som toppnamn på valsedeln för stiftsfullmäktige.

– Det tror jag många uppfattar som bra, att vi är vana vid att leda och styra. Kyrkan har stora utmaningar i framtiden med ett sjunkande medlemsantal och sämre ekonomi, och vi har tillsammans en lång erfarenhet av att leda den typen av förändringsarbete i andra organisationer, säger hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.