Köldrekord i norr – regn och rusk i söder

Uppdaterad
Publicerad

Sverige är delat i två väderlägen där det är blött och regnigt söderut och snö och snorkallt i norr. Säsongsrekordet har Nattavaara som natten mot fredag hade minus 26,3 grader.

– Ja det stämmer men många andra ställen i norra Norrland ligger på kring minus 20 grader och i södra Sverige på kring minus 10-15 grader, säger Deana Bajic, meteorolog på SVT.

Samtidigt sveper det in mildare luft från sydväst med lågtryck och regn i södra Sverige samtidigt som det blir snöfall i norra delarna av landet.

– För Norrbottens del kommer det att snöa på flera ställen i morgon lördag och det kan komma upp mot 15 centimeter i inlandet.

Från slask till torrt väder med snö

När det gäller kustområdet blir det sydostliga vindar med regn och slask under söndagen. Det beror på att vindarna värms upp av Bottenviken som ännu inte fått is.

– Från tisdag väntas högtryck vilket ger torrare väder och den snö som kommer ligger kvar. Man får räkna med delvis klart väder och temperaturer från minus 1 till minus 10 grader och kallast blir det i norra Lapplands inland.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.