Två knäoperationer hindrade inte styrkelyftaren Joakim Lakso från Luleå Atletklubb att bli världsmästare i styrkelyft för veteraner. Foto: StayLive

Tvekade att ställa upp – nu är han världsmästare

Uppdaterad
Publicerad

Styrkelyftaren Joakim Lakso från Luleå Atletklubb blev i början av oktober världsmästare i styrkelyft för veteraner. Trots två knäoperationer lyckades han ta guldet.

– Jag tänkte att jag kanske bara får en chans att tävla på ett VM på hemmaplan så det fick bära eller brista. Jag tänkte att jag åker och gör vad jag kan och så får vi se hur långt det räcker, berättar Joakim Lakso.

Flerfaldig mästare

Joakim Lakso från Luleå är flerfaldig svensk mästare i styrkelyft och också nordisk mästare. Han tvekade länge att ställa upp i veteran-VM:et som hölls i Sundsvall tidigare i oktober. Men han bestämde sig i alla fall att åka ned, trots att han gått skadad och genomgått två knäoperationer, den senaste för bara fyra månader sen.

”Det var oerhört stort”

Väl på plats i Sundsvall klarade han 315 kilo i knäböj, 230 kg i bänkpress och i marklyft tog han 292,5 kg, vilket sammanlagt räckte till VM-guldet i 105 kilosklassen för veteran-ettor.

– Jag är ju van att stå på golvet och titta på dom som står på prispallen. Nu fick man stå högst upp och det var oerhört stort. Men det är först ett par veckor efteråt som det börjat sjunka in att; ja, jag är bäst i världen, det är lite kul, säger Joakim Lakso med ett glatt leende.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.