Nu väcks åtal vid Luleå tingsrätt mot den man som suttit häktad misstänkt för våldtäkt mot en 90-årig kvinna i Piteå kommun. Foto: Marcus Perjus/SVT

Misstänks ha våldtagit 90-årig kvinna – nu åtalas vikarie inom hemtjänsten i Piteå kommun

Uppdaterad
Publicerad

Nu väcks åtal mot den man som suttit häktad misstänkt för våldtäkt på en 90-årig kvinna i Piteå kommun. Mannen, som arbetat som vikarie inom hemtjänsten, nekar till brott.

Det var i slutet av maj som händelsen inträffade där en man, som vikarierade inom hemtjänsten, ska ha tvingat en kvinna till oralsex.

Han anhölls i sin frånvaro, men greps den 28 maj och har suttit frihetsberövad sedan dess.

Säger att kvinnan tog initiativet

Enligt stämningsansökan ska mannen, vid eller under tjänsteutövning, ha tvingat kvinnan till oralsex och därmed utnyttjat att hon befunnit sig i en särskilt utsatt situation.

Piteå-Tidningen uppger att kvinnan i förhör har sagt att hon inte kunde stoppa mannen, medan han nekar till brott och säger att det var kvinnan som tog initiativet.

– Jag har inga kommentarer utöver att han förnekar brott, säger mannens försvarsadvokat Lars Grönberg till SVT.

Bevismaterial: Handdukar med utlösning

Mannen medger att han torkat av sin utlösning på handdukar i kvinnans hem, och dessa handdukar togs i beslag och är en del av materialet i åklagarens bevisunderlag.

I stämningsansökan framgår också en yrkan om att mannen ska utvisas och få återreseförbud utan tidsbegränsning.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.