Regeringens alkoholstopp tvingade Rikard Mattsson att stänga ner restaurangen i Boden. Foto: Filip Hannu/SVT

Han tvingades stänga restaurangen i Boden efter alkoholstoppet

Publicerad

I Boden har flera restauranger valt att stänga på grund av alkoholstoppet och i Luleå har ett par gått i konkurs. Nystartade restauranger kan inte heller söka stöd eftersom de inte kan redovisa förra årets omsättning. Krögaren Rikard Mattsson berättar hur han drabbades.

Den 20 mars 2020 öppnade Rikard Mattsson dörrarna till restaurangen i Boden för första gången. Samtidigt hade coronaviruset börjat sprida sig runt om i världen.

Gänget bakom hade redan tagit lån samt byggt om lokalerna och att skjuta på öppnandet gick inte. Men när regeringen beslutade om ett alkoholstopp klockan 20:00 tvingades de låsa dörrarna tills vidare.

Coronaviruset i Norrbotten

– Det var i princip omöjligt att tjäna pengar, säger krögaren Rikard Mattsson.

Och eftersom restaurangen är nystartad kan de heller inte söka ekonomiskt stöd.

– Det bygger på att du ska jämföra dina intäkter den här månaden med samma månad förra året. Då var vi inte öppna. Vi kan inte få någon hjälp.

Hör krögaren berätta om den tuffa tiden för restaurangen i videon ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Norrbotten

Mer i ämnet