Keith Larson.

”Tydligt att vi får mer snö varje år”

Publicerad

De stora snömängderna i fjällen som ställer till det för turister kan vara ett utslag av klimatförändringarna. Den slutsatsen drar klimatforskare vid naturvetenskapliga stationen i Abisko.

Keith Larson är projektledare vid Circ, forskningscentrat för klimatpåverkan vid Umeå universitet. Han säger att de med säkerhet kan säga att vintrarna i genomsnitt innehåller mer nederbörd, mer snö, än för hundra år sedan.

– Det är svårt att dra slutsatsen att snömängden ett enskilt år skulle vara orsakat av klimatförändringar eller något liknande. Men mönstret är tydligt att vi får mer snö för varje år.

LÄS ÄVEN: Extremt mycket snö i fjällen

Vad kan vi förvänta oss av framtiden?

– Vi kan förvänta oss att vädret blir mildare under vintern. Men vi lever i Arktis och det är fortfarande kallt. De mildare klimatet betyder att det atmosfären innehåller mer fuktighet. Vi får mer snö och troligen fler tillfällen med regn.

Är det möjligt att stoppa klimatförändringarna?

– Det klimat vi har nu är väsentligen en gåva från våra farföräldrar. Det vi gör nu är något vi kommer att ge våra barnbarn. Klimatet reagerar inte direkt på förändringar. Om vi till exempel skulle stoppa alla fossila utsläpp från bilar, fabriker och annat är det en viktig sak att göra, men det är en viktig sak att göra för de framtida generationerna. Det kommer inte ha någon påverkan i morgon.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer