Den 16-åriga bågskytten Emily Cwirzen från Luleå är uttagen i juniorlandslagets bruttogrupp. Foto: Privat

Tyska i svenska juniorlandslaget

Uppdaterad
Publicerad

För två år sedan lade hon av med simning och satsade i stället på bågskytte. Nu är Emily Cwirzen från Luleå uttagen i juniorlandslagets bruttogrupp.
– Jag är jätteglad. Nu kan jag visa världen vad jag kan, säger hon.

Emily Cwirzen, 16, började med bågskytte så sent som i december 2017,  men redan efter ett och ett halvt år vann hon silver i sitt första mästerskap utomhus.

Siktar på OS

Och nu siktar hon på att kvala in till OS 2024 och 2028 och platsen i juniorlandslagets bruttogrupp är ett första avstamp mot det.

– Jag tror att det här kommer att göra att jag får åka på fler internationella tävlingar och verkligen visa världen vad jag kan, säger hon.

Tyska i svenska landslaget

Emily Cwirzen är alltså uttagen i det svenska landslaget trots att hon har ett tyskt pass.

– Men min familj och jag ska ansöka om svenska pass och jag är väldigt glad över att bågskytteförbundet tog med mig i bruttogruppen när jag ännu inte har ett svenskt pass.

Hon menar att bågskytte känns lite farligt, utan att det är farligt för henne själv.

– Dessutom märks det direkt när man har förbättrat sig, det är en av de sköna grejerna. Det är dessutom en väldigt fin känsla när man drar upp bågen och träffar en tia med pilen. Man blir jätteglad över det varenda gång, säger Emily Cwirzen.

”Spännande resa”

Rolf Rönnlund, ordförande i Luleå bågskyttesällskap, tror att förbundets beslut är starten på en spännande och framgångsrik resa för Emily Cwirzen.

– Vi som förening gläds också i och med att en ny generation tar kliviet in i ett av våra landslag. Vi har haft fina framgångar med skyttar som varit med tidigare, säger han.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer