Ladusvalan är en av alla fågelarter som minskat i Norrbottens län. Foto: Gabriel Axelsson

Mindre fågelsång i länet – antalet fåglar minskar

Uppdaterad
Publicerad

Antalet fåglar i Norrbotten har minskat. Inom vissa arter är det så illa att hälften av individerna har försvunnit, enligt länsstyrelsens fågelinventeringar.

Det går trögt för många av fågelarterna som häckar i länet, enligt en ny rapport där länsstyrelsen i samarbete med Lunds universitet jämfört inventeringsresultat under åren 1998 till 2020.

– Genom att titta på de fågelarter som är typiska för respektive miljö får vi en uppfattning om hur bra eller dåligt det ligger till med våra uppsatta miljömål för olika naturmiljöer, säger Susanne Backe, ansvarig för fågelövervakningen på Länsstyrelsens miljöanalysenhet i ett pressmeddelande.

Ortolansparven har tystnat på många ställen

Allra sämst går det för odlingslandskapets fåglar i Norrbotten: ladusvala, gulsparv, ängspiplärka, ortolansparv och pilfink. När det kommer till dessa arter har hälften av individerna försvunnit när man jämför med antalet för 13 år sedan.

Till exempel har ortolansparven slutat höras på många platser i länet. Även fjällbjörkskogens fåglar har minskat i antal om man jämför med antalet 17 år tillbaka i tiden.

– Vi hör inte längre lika många sjungande lövsångare, rödstjärtar och rödvingetrastar i denna miljö. Det handlar om miljontals färre fågelindivider men här börjar antalet sakta vända uppåt igen, säger Susanne Backe.

Går bra för sångsvan och fjällripa

Det är dock inga större förändringar i antalet individer hos de fågelarter som häckar i miljöer som våtmarker, vattendrag och sjöar, skogar och uppe på kalfjället. För vissa arter går det till och med bra. Sångsvan, trana, fjällripa och enkelbeckasin har till exempel ökat i antal de senaste 17 åren.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.