LKAB redovisar ett överskott på drygt 5,7 miljarder kronor trots oro i omvärlden och lägre järnmalmspriser. Foto: Pontus Lundahl/TT

Ukrainakriget har kostat LKAB en dryg miljard kronor på ett år

Uppdaterad
Publicerad

LKAB:s rörelseresultat blev ett överskott på drygt 5,7 miljarder kronor under april, maj och juni i år – trots oro och osäkerhet i omvärlden och lägre järnmalmspriser.

Men börsfallen på grund av Ukrainakriget har minskat bolagets avkastning på värdepapper på ett år med drygt en miljard kronor.  

Med tanke på den osäkra omvärlden, ökade kostnader, lägre järnmalmspriser och fallande börser anser LKAB:s ledning att det är ett starkt resultat.

Och det även om det är nästan en halvering på ett år.

”Svårt att inte vara nöjd”

– Det är svårt att inte vara nöjd om man tittar på rörelseresultatet. 5,7 miljarder kronor i överskott är ofantligt mycket pengar på ett kvartal, även om det är sämre än samma period förra året. Vi har också haft repstopp och småhaverier under kvartalet och det är konsekvenser av två år av covid då vi inte kunnat göra underhållsarbeten i tillräckligt stor omfattning, säger vd Jan Moström.

Redovisningen av de finansiella placeringarna i värdepapper, det så kallade finansnettot, har minskat med drygt en miljard kronor jämfört med andra kvartalet 2021 och förklaringen till det är Ukrainakriget som bland annat lett till fallande börser och lägre avkastning på förvaltningen för värdepapper.

Värdet sjönk med en miljard kronor

Under kvartal två i år redovisade LKAB ett negativt finansnetto, ett underskott på 546 miljoner kronor, och det ska jämföras med andra kvartalet 2021 – plus 512 miljoner kronor.

– Vi har ett Ryssland/Ukrainakrig som vi trodde var omöjligt, men som påverkar oss enormt mycket. Det gäller inte minst värdet och avkastningen på våra investeringar på börsen och det är svårt att sia om hur det kommer att se ut framåt, säger Jan Moström.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer