Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Är det rätt adress?” I klippet får se varför ukrainska flyktingar postar brev till kungen. Foto: Kateryna Yemetys/SVT

Ukrainska flyktingar i Luleå stöttar ryske Sergey – skickar upprop till kungen

Publicerad

När Sergey Poddubnyy hotas av utvisning till Ryssland – där han kan tvingas strida mot sin egen ukrainska familj – får han stöd av Luleås ukrainare.

En namninsamling skickades i veckan till kungen med underskrifter av 98 personer, de flesta ur den ukrainska flyktinggruppen i Luleå.

Uppropet vädjar om att Sergey Poddubnyy ska få stanna i Sverige med sin ukrainska familj och inte utvisas till Ryssland där han kan tvingas delta i kriget.

Norrbotten och kriget i Ukraina

De flesta känner Sergey genom hans jobb på kommunen, där han varit del av ett team som arbetar med att bosätta flyktingar i Luleå.

”Sergey kan man lita på”

Många vittnar om att han hjälper ukrainare att finna sig tillrätta i den nya hemstaden – både under arbetstid och på sin fritid.

– De vet att Sergey kan man lita på. Flyktingarna ringer honom när det uppstår problem och Sergey svarar ”jag fixar det”, säger Susanne Åström, som är Sergeys chef på arbetsmarknadsförvaltningen i Luleå.

Enligt Åström finns det cirka 110 vuxna ukrainska flyktingar i Luleå och där utöver ett hundratal barn.

Se när brevet postas till kungen och hör Sergeys chef Susanne Åström berätta i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Norrbotten och kriget i Ukraina

Mer i ämnet