Regionen ökar vaccinationstakten – snart får undersköterskor ge sprutor

Uppdaterad
Publicerad

För att klara av vaccinationerna mot covid-19 kommer Region Norrbotten att kalla in de undersköterskor som har rätt kompetens och ge dem personliga delegationer att utföra arbetet.

– Vi behöver fler vaccinatörer, säger chefsläkare och vaccinsamordnaren Pia Näsvall.

Norrbotten, Gävleborg och Dalarna är tre regioner där även undersköterskor ska få ge vaccin mot covid-19 då verksamheten kommer att gå på högvarv under våren och sommaren när stora grupper ska få sina sprutor. Det var Sveriges Radio Ekot först med att berätta.

Kontrollerar kompetensen

Regionens chefsläkare Pia Näsvall menar att det behövs fler vaccinatörer och att det är bra om även undersköterskor kan hjälpa till i det personalkrävande arbetet.

Coronaviruset i Norrbotten

– Vi kan börja med det så fort vi vet om undersköterskorna som jobbar hos oss har rätt kompetens, att de kan ge en intramuskulär injektion på det sätt som är fastställt och föreskrivet. Jag kan inte varken svara på hur många som har erfordelig kompetens eller hur många som behövs, säger hon.

”Förhandlingar behövs inte”

Men hon slår fast att det inte krävs fackliga förhandlingar för att dra igång projektet.

– Nej , det behövs inte,. Det ingår i de riktlinjer som socialstyrelsen fastställt kring hur vi kan delegera arbetsuppgifter. Vi ska nu ta reda på vilka undersköterskor i regionen som har den här kompetensen och ge dem personliga delegationer. Sedan börjar vi, säger Pia Näsvall.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Norrbotten

Mer i ämnet