Om vi äter kött eller inte har blivit något av en generationsfråga. Det visar en undersökning som Novus utfört på uppdrag av SVT. Foto: SVT

Unga drar ned på köttet – äldre fortsätter konsumera

Uppdaterad
Publicerad

Det finns ett generationsglapp vad gäller synen på vår kött. Grovt generaliserat kan man säga att unga drar ner på köttet för att rädda klimatet och att äldre håller fast vid gamla matvanor.

Det finns ett generationsglapp vad gäller synen på vår kött. Grovt generaliserat kan man säga att unga drar ner på köttet för att rädda klimatet och att äldre håller fast vid gamla matvanor.

Mer än var tredje svensk anser att köttkonsumionen har en stor påverkan på klimatet, men hur vi resonerar kring mat ockh klimat är delvis en generationsfråga. Det visar en undersökning som Novus utfört på uppdrag av SVT.

Sverige möts: Köttet och klimatet

Klimatförändringarna

Två tredjedelar av unga i åldern 18-29 anser att köttkonsumtionen är en mycket stor eller ganska stor orsak till klimatförändringarna, Redan bland de över 30 faller dock den siffran till 34 procent. I den äldsta åldersgruppen, de över 65, anser bara 16 procent att köttet är en ganska eller mycket stor bidragande orsak.

Inte oväntat påverkar vår syn på orsaken till klimatförändringar också hur vi väljer att äta, men bara delvis. Över hälften av de unga har dragit ned på köttkonsumtionen och sju procent har helt slutat äta kött.

Det påverkar valet

Men även bland de äldre går köttkonsumtionen ner. Hela 29 procent har angett att de nu ätert mindre kött än tidigare, detta trots att endast 16 procent tror att köttet har stor klimatpåverkan.

Även andra faktorer som kön och utbildningsnivå påverkar våra val. Kvinnor och högutbildade är mer benägna att ändra sina matvanor för klimatets skull.  Var vi bor i lander verkar dock ha mindre betydelse. Mellansvenskar verkar vara de som mest håller fast vid gamla köttvanor. Norrlänningar är ganska genomsnittliga i det här fallet.

Så många intervjuades

Totalt intervjuades 1 004 personer i landet i ett statistiskt urval och 56 procent av de tillfrågade svarade på enkäten.

Den här frågan är en del av projektet Sverige möts. För att få veta mer kan du antingen svara på frågan eller gå in på Sverige möts hemsida.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Sverige möts: Köttet och klimatet

Mer i ämnet