Sanna Vannar, från unga samer, är en av dem som stämt EU. Visa alla (2)
Visa alla (2)

Unga samer får inte stämma EU för otillräckliga miljömål

Publicerad

Förra året stämde den samiska ungdomsorganisationen Sáminuorra EU för otillräckliga miljömål. Nu avslås deras talan i EU-domstolen.

I maj 2018 gick den samiska ungdomsorganisationen Sáminuorra samman med tio familjer från Portugal, Tyskland, Frankrike, Italien, Rumänien, Kenya och Fiji för att stämma Europaparlamentet och Europeiska rådet för EUs otillräckliga klimatmål.

Gruppen hävdar att målet för att minska utsläppen av växthusgaser med 40% till år 2030 jämfört med nivåerna år 1990 är för lågt för att hindra en klimatkris och på så sätt underminerar deras fundamentala mänskliga rättigheter till liv, hälsa, försörjning och egendom.

Fallet avslås

Som en del av rättsprocessen har både Europaparlamentet och Europeiska rådet bett domstolen att avslå fallet i oktober förra året genom att hävda att de 10 familjerna och unga samerna inte hade talerätt inför domstolen eftersom de inte skulle vara tillräckligt och direkt berörda av klimatmålen. Domstolen har nu gått på Europaparlamentet och Europeiska rådets linje.

– Sedan vi lanserade fallet har konsekvenserna av klimatförändringarna blivit än värre. För samiska ungdomar handlar klimatförändringar inte längre bara om politik, säger Sanna Vannar, 23 år gammal samisk renskötare, som representerar den samiska ungdomsorganisationen Sáminuorra.

– Det påverkar våra dagliga liv: bränder slår mot de samiska betesmarkerna, renar dör av bristen på mat och en av min generations största hälsoproblem har blivit emotionell stress orsakad av osäkerheten kring klimatförändringarna.

Sáminourra tillsammans med familjerna planerar nu att överklaga beslutet, något som måste ske innan 15 juli 2019.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer