Hit ska Ungdomens hus flytta.

Ungdomens hus återuppstår – i SVT:s lokaler

Uppdaterad
Publicerad

Ungdomens hus i Luleå återuppstår nästa år. Lokalerna kommer bli i centrala Luleå.

Vid årskiftet 2013 stängde Ungdomens hus i Luleå och sedan dess ha kommunen sökt nya lokaler för verksamheten.

Verksamheten lades då ner efter ekonomiska oegentligheter inom Svenska kyrkan som då drev huset.

Nu står det klart att verksamheten, nu döpt till Mötesplats för unga, kommer öppna i SVT:s lokaler på Kungsgatan i Luleå. Och nu är det Luleå kommun som kommer stå för driften. SVT kommer under hösten att flytta till nya lokaler i Luleå.

– Det här är ett otroligt viktigt steg för Luleås utveckling, säger Niklas Nordström (S), kommunalråd .

– Vi ska erbjuda en arena där våra unga och unga vuxna kan mötas och utvecklas och på så sätt göra Luleå än mer attraktiv som stad att bo i och besöka.

Stort behov

Enligt en förstudie som gjorts ska behovet av en central mötesplats i Luleå för unga och unga vuxna mellan 16-30 år är stort.

– Det känns riktigt bra att medverka till att utveckla en mötesplats för unga i Luleå. Att lokalen ligger centralt ökar tillgängligheten och skapar bättre förutsättningar för en attraktiv verksamhet, säger Johan Lång, affärschef vid Diös i Luleå.

Invigning 2019

Tillträde till de nya lokalerna blir 12 november, med invigning första kvartalet 2019.

– Nästa steg är att fritidsförvaltningen kommer att rekrytera en ansvarig med uppdrag att planera den kommande verksamheten tillsammans med unga i Luleå, representanter från civilsamhället, andra förvaltningar och övriga intressenter, säger Inger B Larsson, fritidsnämndens ordförande.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.