Ella Carlsson Sjöberg vid institutet för rymdfysik i Kiruna.

Unik rymdutbildning fyller 20 år

Publicerad

Sveriges enda civilingenjörsutbildning i rymdteknik fyller 20 år och det firades i dag i Kiruna.

För 20 år sedan började dom första studenterna på Sveriges första civilingenjörsutbildningen i rymdteknik vid Luleå Tekniska Universitet. Studenterna på den femåriga utbildningen läser halva tiden i Luleå och halva tiden i Kiruna.

Utbildningen är unik som den enda civilingenjörsutbildningen i Sverige i rymdteknik.

– Studenterna lär sig att utveckla ny teknik inom rymdområdet men kan även arbeta inom annan industri, det är en av de absolut mest populära civilingenjörsutbildningarna på Luleå tekniska universitet, säger Jonny Johansson huvudansvarig utbildningsledare vid institutionen för system- och rymdteknik.

Är tillbaka där det började

En som har gjort varvet runt är Ella Carlsson Sjöberg som började studera rymdteknik år 2000. Efter studenten fyra år senare började hon jobba inom Försvarsmakten och Esrange, men nu är hon tillbaka där allting började och minns den speciella atmosfären att få studera nära verkligheten.

– Att få träffa alla dom som håller på med riktig rymdforskning, det var så häftigt. Lärare som tog data från rymden och utvecklade instrument som kunde skickas ut i rymden, berättar Ella Carlsson Sjöberg, före detta student och numera anställd som biträdande föreståndare för Institutet för rymdfysik på Rymdcampus i Kiruna.

Lisa Jonsson är student och tar examen till våren och hon har stora förhoppningar inför framtiden inom den växande rymdindustrin.

– Vi har flera företag i Sverige och världen som håller på med rymdteknik så det är en växande industri och då finns det behov av folk som kan det, säger studenten Lisa Jonsson.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer