Stina Nordmark, projektledare Foto: SVT/ Erica Lång LTU

Unik storsatsning på patienter i Norrbotten

Uppdaterad
Publicerad

För att öka patienters delaktighet vid planering och uppföljning av den egna vården och omsorgen satsas nu totalt 23 miljoner med EU:s strukturfonder som medfinansiär.

Detta är det största projektet som genomförts som rör både patienter och anställda inom vården i Norrbotten.

– Det handlar om att öka tillgängligheten för patienterna och göra dem mer delaktig. Detta är ett försök att skapa en ny kultur som är mer personcentrerad där man involverar patienten mycket mer i besluten när det gäller vårdstöd och omsorg.

Och det kan också handla om att en undersköterska tar med sig en platta och gör ett hembesök där man kontaktar en läkare på distans tillsammans med patienten, istället för att den enskilde måste åka in till sjukhuset alltid, säger Sofi Nordmark, projektledare vid Norrbottens läns landsting och som även har disputerat inom området vid Luleå tekniska universitet.

Luleå och Haparanda först

Projektet är ett samverkansprojekt mellan Norrbottens Läns landsting, Norrbottens Kommuner, Luleå tekniska universitet, Tieto och samtliga av länets 14 kommuner med Haparanda kommun och Luleå kommun som pilotkommuner.

– Idag har vi två olika lagstiftningar som styr två olika processer vid samordnad vård- och omsorgsplanering. Från och med 1 januari 2018 ser det ut att bli en enda plan som följer den enskilde oavsett om patienten befinner sig i sin hemmiljö eller ska planeras hem från en sjukhusvistelse. Lagändringen berör alla patienter och enbart här i Norrbotten berörs cirka 10 000 anställda inom vård-, stöd- och omsorgsverksamheterna, säger Sofi Nordmark, projektledare.

Norrbotten i front

Många har hört av sig från olika regioner och landsting runtom i landet eftersom de vill ta del det norrbottniska projektet.

– Norrbotten ligger långt fram när det gäller det här. Vi har ju tidigare forskning från utskrivningsprocessen och den kunskapsbasen tar vi nu med oss och bygger vidare på och det är det många i landet som vill ta del av, säger Sofi Nordmark.

Tillgänglig på 1177

Projektet Min Plan har som mål att inom 40 månader efter projektstart ta fram bättre och flexiblare arbetssätt och implementera produkter och tjänster för att upprätta samordnade individuella planer vid utskrivning från sjukhus och i öppenvården.

– Ambitionen är att alla i hela Sverige ska kunna gå in och ta del av sin plan likväl som de idag kan läsa sin journal via 1177.se. Planen är väldigt viktigt för de som är kroniskt sjuka eller har ett väldigt stort vårdbehov, men det är mycket kring patientsäkerhet som måste följas upp. För att säkerställa en god vård och omsorg är det viktigt att patienterna vet att de kan efterfråga en samordnad individuell plan, säger Per-Olof Egnell, verksamhetsledare på Centrum för Innovation och eHälsa, EIC, vid Luleå tekniska universitet till LTU:s sight.

Planeringen görs vid landstinget och alla kommuner i Norrbotten som stödjer en säker informationsöverföring med fokus på den enskildes behov. För att stärka patientsäkerheten och den enskildes roll ska vård- och omsorgsplanen tillgängliggöras för den enskilde via 1177 Vårdguiden.

– Det ska vara lika lätt att nå sin plan via nätet som det är att nå sina journalanteckningar i dag, säger Sofi Nordmark till SVT Nyheter Norrbotten.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.