Unikt snölabb ska hjälpa däcktillverkare

Publicerad

Med ett världsunikt snölabb hoppas forskare på Luleå Tekniska Universitet (LTU) kunna hjälpa allt ifrån däcktillverkare till skidåkare.

Forskare vid LTU håller på att bygga upp ett snölabb för att kunna studera snöns egenskaper vid olika temperaturer och fuktighet. Ett labb som inte har någon motsvarighet i Sverige och är till viss del världsunik.

– Vad vi vet ligger vi långt fram inom karaktärisering av snö, berättar Johan Casselgren, biträdande lektor i experimentell mekanik på Luleå tekniska universitet och den som är ansvarig för projektet.

Enligt honom finns det ett stort intresse kring snökvalité just nu.

– Och vi har sedan tidigare stor erfarenhet kring att mäta väglag.

Upp till tre år

Biltestverksamhet med framförallt test av bildäck är exempel på ett område som ställer extrema krav på likadana snöunderlag mellan provtillfällena. På sikt hoppas forskarna kunna bidra till att man vid snötillverkning kan anpassa bearbetningen så att man får den kvalité man önskar.

– För att förstå hur snökornen kopplas samman och hur snön byggs ihop så tar det två tre år innan vi får ut det här i verkligheten.

Fixa bästa skidorna

En av metoderna som används är holografi. Den metoden är aldrig tidigare använd på snö. Den innebär att snöprover genomlyses med laserljus för att skapa en tredimensionell bild av snöstrukturen.

Något som än så länge sker på labratorienivå.

– Vi har pratat om att man skulle ha en apparat som man skulle kunna lägga på ett skidspår till exempel, och kunna få veta vilka skidor man ska använda just idag för att få bästa glid eller fäste. Det har varit en dröm, men nu börjar vi faktiskt närma oss den. Snart hoppas vi kunna ta fram en sådan apparat, säger Johan Casselgren.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer